Google: “normaal”

Wat is normaal? Blijkbaar ben ik niet de enige die zich dat afvraagt. Hier is al veel over geschreven op het internet. Wat normaal letterlijk betekent “voldoen aan de norm”. De norm is dan het gemiddelde en is dus onderhevig aan een bepaalde tijd en/of bepaalde cultuur. Dit is niet wat ik bedoel. Ik wil weten wat normaal is voor mij en dat kan ik maar niet vinden op internet of waar dan ook. Ik weet wel een hoop punten die niet normaal zijn aan mij, en door veel van die punten zat ik vandaag weer helemaal in de knoop met mezelf. 

De theorie van de Big Five – De vijf persoonlijkheidsdimensies

 • Extraversie (tegenover introversie).
  Deze dimensie geeft aan in hoeverre iemand naar buiten of naar binnen gericht is.
 • Mildheid (tegenover Bazigheid)
  Ben je meegaand/heb je veel vertrouwen of niet?
 • Ordelijkheid (tegenover Wanordelijkheid).
  Consciëntieus = Nauwkeurig volgens je geweten/Zelfcontrole
 • Emotionele stabiliteit (tegenover Emotionele instabiliteit)
 • Autonoom (intellectuele autonomie) (tegenover niet-autonoom)
  Of wel Openheid voor ervaringen, ook wel gelijkgesteld aan Intellect of Creativiteit (tegenover Behoudend)

Ik ben introvert; Extraverten zoeken veel meer andere mensen op, zoeken energie of prikkels buiten zichzelf op, terwijl introverten vaak genoeg hebben aan zichzelf en een rustige omgeving. Introverten zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor veel prikkels tegelijkertijd, zullen zich daarom ook sneller overbelast voelen in een drukke omgeving. Hun zogenaamd ‘arousal-niveau’ is hoger en er is dan weinig voor nodig deze te hoog te maken.

Ik ben niet meegaand; Meegaandheid heeft alles te maken met Vertrouwen. Mensen die dit in hoge mate hebben zullen snel van vertrouwen zijn en gemakkelijk meegaan met de meerderheid. Mensen die niet snel zo maar iets vertrouwen, zullen minder snel meegaand zijn, eerder de kat uit de boom kijken en eigen besluiten nemen.

Ik ben conscientieus; Conscientieus is een al wat lastiger woord. Het betreft hier vooral Zelfcontrole, de behoefte om zichzelf en de omgeving te willen controleren. Deze mensen zijn vaak ordelijk, gedisciplineerd en werken planmatig. Dit geldt niet alleen voor hun werkzaamheden maar ook voor hun sociale interacties: zij zijn graag duidelijke afspraken willen maken en zich hier strak aan houden. Het begrip Consciëntieus zegt hier ook iets over hun geweten, ze zijn namelijk erg gewetensvol, houden van een heldere moraal (=stelsel van regels, waarden, normen).

Ik ben emotioneel instabiel; In stressvolle situaties reageert de ene mens namelijk altijd erg rustig, minder emotioneel, en houdt hij zich goed in bedwang, onder controle. De andere kant is de instabiele kant, daar waar iemand vrijwel direct hysterisch gaat gillen en zichzelf niet meer onder controle heeft.

Ik ben behoudend; Het betreft de eigenschap dat je open staat voor nieuwe zaken, erg onderzoekend bent, houdt van avontuur, hoge fantasie hebt en hoge creativiteit.

Hier ben ik achter gekomen door mijn grote vriend Wikipedia en door Feri Kovács, Neuropsycholoog.
Al met al niet heel positief als je het mij vraagt. Daarnaast heb ik vaak een “maar” bij de punten… Ik was heel goed van vertrouwen, inmiddels vertrouw ik bijna niemand meer en denk ik dat ik het zelf beter kan doen, ik ben dus nu totaal niet meer meegaand. Maar dat komt door de tijd, ik was anders. Bij Ordelijk tegenover Wanordelijk, die vind ik erg lastig. Ik heb heeeel erg de behoefte om controle te hebben, maar mezelf onder controle houden lukt me niet. Daarnaast houd ik van duidelijke afspraken, maar ben ik zelf vaak iemand die zich niet aan de afspraak houd. Bij Vernieuwend tegenover Behoudend zit ook een maar. Ik wil wel openstaan voor nieuwe dingen, avontuurlijk zijn, ik probeer vaak creatief te zijn, maar ik vind het eng, het maakt me zenuwachtig, ik raak gestresst. Dus ik wil het, maar ik wil het niet.

En ja, het zou zomaar kunnen dat ik last heb van mijn hormonen, maar het is niet alleen vandaag, ik voel me al zolang als ik me kan herinneren niet normaal. Ik heb een hele duidelijke mening, ik wil dat mensen die horen, maar tegelijkertijd durf ik het vaak niet te zeggen omdat ik bang ben dat het of ik, niet wordt geaccepteerd. Ik wil graag de controle, alles van te voren uit stippelen, zodat ik niet voor verrassingen kom te staan. Maar ik kan totaal niet tegen veranderingen, dus als het dan anders gaat ben ik zwaar teleurgesteld. Dus ookal weet ik dat ik die controle los moet laten, het lukt me niet. En zo zijn er nog veel meer gekke dingen aan mij.

Als iemand tips of ideeën heeft over hoe ik “normaal” kan zijn, please let me know!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.