31 weken zwanger

Borstvoedingscursusavond, zwangerschapscursus of wel “de pufclub”, zwangerschapsgym.. We proberen ons zo goed mogelijk voor te bereiden, voor te bereiden op iets waar je je eigenlijk niet op voor kan bereiden. Zoveel mogelijk informatie verzamelen lukt wel. Ik stroom inmiddels over van de informatie. Sommige tips zijn nuttig, sommige totaal niet althans dat denk ik nu, maar misschien dat ik het later toch nodig schijn te hebben. Ik ben er in mijn dromen ook steeds meer mee bezig. Zo droomde ik van de week dat mijn weeën waren begonnen en er was stress, want ik had nog geen bevalplan!! 

Toen ik wakker werd ben ik er dus meteen maar voor gaan zitten. In mijn droom maakte ik er een mooi verslag van met voorblad en inhoudsopgave. Dat is niet helemaal de bedoeling. Het is een A4’tje, max 2, waar voor je zorgverleners kort en bondig opstaat wat je wensen zijn tijdens je bevalling. Dus waar je wilt bevallen, hoe je om denkt te gaan met weeën, wat voor pershoudingen je graag wilt, maar bijvoorbeeld ook: wie je wilt dat erbij zijn, of er foto’s gemaakt mogen worden, wie de navelstreng doorknipt, of je borstvoeding wilt geven. Ik dacht dat het allemaal vrij voor de hand liggend was, maar iedereen heeft natuurlijk zijn eigen manier en zijn eigen plan voor een bevalling, zo zal de een bijvoorbeeld zelf zijn kind aan willen pakken of in een bad willen bevallen. Er zijn zoveel mogelijkheden. Door dit bevalplan werd ik ook verplicht om te denken aan wat er moet gaan gebeuren als het anders loopt, als er complicaties zijn en ik naar het ziekenhuis moet. Wie ik dan wil dat er meegaat naar het ziekenhuis, wie de beslissingen moet maken voor als ik zelf niet meer in staat ben om te beslissen, dat ik niet wil dat hij tussendoor een flesje kunstvoeding krijgt en dat ik wil dat hij bij ons op de kamer blijft en mochten ze hem mee moeten nemen om wat voor reden dan ook dat papa hen op de voet volgt. Wat ik al zei, voor mij is mijn bevalplan heel standaard, maar ik heb nu meerdere dingen gehoord die in het ziekenhuis gebeuren waar ik het echt niet mee eens ben, en daarom is een bevalplan als communicatiemiddel erg handig. Er zullen mensen zijn die het overdreven vinden of die er niet bij stil hebben gestaan om het te maken, maar ik ben er blij mee! Voor hulp bij het maken van een bevalplan: http://verloskundigcentrum.nl/nl/beval-plan/

Het leukste aan zwanger zijn: vertroeteld worden en cadeautjes krijgen! Zo had ik zaterdag 11 april mijn babyshower en werd ik flink verwend. Om half 11/kwart voor 11 gingen papa in spe en ik op pad, ik wist dat we weg zouden gaan, maar niet waar naar toe. We reden een rondje en gingen naar oma. Ondertussen bleef Roy smsjes krijgen van de dames die in ons huis de boel aan het versieren waren, ik werd steeds nieuwsgieriger en zenuwachtiger, wat ging er in godsnaam gebeuren?! Rond 12 uur mochten we eindelijk komen. Toen we de straat in kwamen rijden zag ik al slingers en ballonnen. Ik ben net een klein kind, vind het heerlijk als er zo uitbundig is versierd!

IMG_8364 IMG_8371

Ik sta bekend als een flinke kwebbel, maar was nu echt even sprakeloos. Er waren zoveel mensen: mijn moeders, mijn zusjes, vriendinnen, tante, nichtje, oma en ga zo maar door. De eettafel stond vol met allemaal heerlijke hapjes. Altijd handig als ik de dag ervoor tegen de verloskundige heb gezegd dat ik een beetje op ga letten op wat ik eet, aangezien mijn gewicht “royaal” was. De salontafel lag helemaal vol met cadeautjes voor onze kleine man en daar op geplakt zat een babyfoto. Zo moest ik eerst raden van wie de babyfoto was en daarna mocht ik pas het cadeautje uitpakken. Daarna was het tijd voor mij om geblinddoekt babyhapjes te proeven. 5 hapjes voor 5 cadeautjes. Ik had er helaas maar 2 goed en gadverdamme, wat waren sommige babyhapjes vies!!!!

 IMG_8374 IMG_8358 IMG_8387

De meiden, en vooral Larissa, hebben het superleuk, lief, goed, geweldig gedaan. Ik heb een top babyshower gehad! Ookal werd ik alleen maar verwend en hoefde ik geen moer te doen, toch was ik erg gaar einde van de middag. Ondanks Roy de hele middag bij Melvin had gezeten vond hij het toch ook wel gezellig als Melvin nog even bij ons thuis kwam.. Ik was waarschijnlijk niet erg spraakzaam zijn, zoveel socializen op 1 dag kan ik niet aan haha.

Zondag zouden we een lekker rustig dagje laten, genieten van het lekkere weer, geen gedoe. Tot dat we het fantastische plan van een plantenbak maken weer in ons hoofd kregen. Eerst stenen halen, toen sierstenen metselshit halen, daarna weer naar het tuincentrum om 10 zakken van 30 liter grond te kopen.. Thuis komen en er achter komen dat we er nog wel 10 nodig hadden, dus nog net voor 5en weer naar het tuincentrum. Helaas daar ging onze rustige zondag, maar hellooo mooie plantenbak!

2015-04-12 12.51.04 2015-04-14 18.39.36

Dinsdag was de cursus over borstvoeding. Wat een hel was dat! Uiteraard is alle informatie heel erg handig, alleen 2 uur lang naar een zenuwachtige lactatiekundige kijken op houten stoeltjes is geen feest. Ik was sowieso al pro borstvoeding, maar nu helemaal.

Voordelen kind:
* Moedermelk geeft bescherming tegen bacterien en virusinfecties. Infecties maagdarmkanaal, aan de luchtwegen, middenoor, urinewegen en hersenvliezen. Als een kindje alleen de 1e maand borstvoeding heeft gehad, geeft dat al 75% minder kans op deze infecties tot de leeftijd van 4/5 jaar.
* Kindje heeft minder kans op overgewicht.
* Kindje heeft minder kans op het ontwikkelen van voedselallergie, eczeem en/of astma.

Voordelen moeder:
* Minder bloedverlies.
* Minder kans op premenopauzaal ontwikkelen van borstkanker.
* Minder kans op reuma, diabetes type 2 en eierstokkanker.
* En helemaal fijn: je verbrand 500 calorieën per dag, dus je bent weer sneller op je oude gewicht terug!

Naast deze weetjes, ben ik nog meer te weten gekomen:
* Een baby is na de geboorte de eerste 2 uur klaar wakker en valt daarna in een diepe slaap.
* Stuwing is het op gang komen van de voeding, dit gebeurt zo’n 38 – 96 uur na de bevalling. Door veel aanleggen/voeden en huid op huid contact de eerste paar dagen heb je minder last van stuwing.
* Een babymaagje is de op de eerste dag maar 7 ml groot.
* Pasgeboren baby’s slapen veel, ongeveer 14 tot 20 uur per dag.
* Colostrum (de eerste melk, vol antistoffen tegen o.a. bacteriën) werkt laxerend zodat de baby de meconium (1e poep) snel kan kwijt raken.

Nou maar hopen dat het lukt om borstvoeding te geven, want helaas heb je dat niet in de hand..

31 weken zwanger

31 weken zwanger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.