
Taro of Olifantsoor
Latijnse naam: Colocasia Esculenta ‘Maui Gold’
Familie: Araceae
Herkomst: Van origine Centraal Zuidoost-Azië
Water
Bijzonder dorstig!! In de natuur groeit hij vaak als moerasplant, met zijn wortels geheel onder water. De knol en wortelstelsel zijn niet of nauwelijks vatbaar voor rot, je kan hem daardoor ruim watergeven. (Mijn pot met gat is dus niet zo handig.) De kluit moet in ieder geval altijd vochtig zijn. Maar kletsnat is dus ook goed!
Licht
Zoveel mogelijk licht, volle zon is nog beter. Als dat niet mogelijk is dan kan halfschaduw ook, maar is niet bevorderlijk voor de groei.
Standplaats
Binnen op de meest zonnige plek. Of buiten vanaf mei. Zodra het vriest, sterft het bovengrondse gedeelte af, maar de ondergrondse knol kan tot wel 15 graden vorst aan (als hij in de volle grond zit). In het voorjaar gaat hij weer groeien.
Sproeien
Ja hij mag lekker nat worden! Op een schaal met water kan ook.
Voeding
Deze snelgroeiende, grote plant kan wel wat ondersteuning voor goede groei gebruiken. Een taro die stevig aan de groei is, mag wekelijks een dosis vloeibare plantenvoeding.
Giftig
Ongekookt is de Colocasia giftig, dus let op met kinderen en huisdieren.
Luchtzuiverend
Bij de familie sinds: 17 februari 2021
Mijn ervaring:
Via de webshop van PLNTS heb ik dit babyplantje besteld. Netjes verpakt en geleverd. Ik las dat hij snel kan groeien, dus heb ondanks zijn kleine kluit, hem wel meteen in een wat groter terracotta potje gezet. Nu weet ik dat de volgende pot waar hij in gaat een flink stuk groter mag, geen terracotta (die het water opzuigt) en geen afwateringsgat.
Vandaag is het 22 februari, 5 dagen later. Het rechterblad is niet best meer. Heb ik hem nu al vermoord?! Ik ging op internet zoeken en vond daar dat colocasia’s maximaal maar drie goede bladeren tegelijk kunnen hebben. Ook bij heel jonge planten en bij exemplaren die kerngezond zijn is dat zo. Jonge bladeren verwelken dus al snel om ruimte te maken voor de volgende. Het lijkt niet goed te gaan, maar het is gelukkig een gewoon onderdeel van zijn groeiwijze.
En ja, hij groeit inderdaad hard! Als het warm genoeg is (boven 15 graden) gaat hij naar de tuin verhuizen.

Wist je dat:
De taro één van de oudste cultuurgewassen is? Mogelijk wordt de plant in sommige delen van de wereld al meer dan tienduizend jaar verbouwd. De wereldproductie ligt rond de zes miljoen ton per jaar. Niet alleen de zetmeelrijke knol wordt gegeten, maar ook de bladeren zijn eetbaar.